Alternatieve vormen van lezen

5 Alternatieve (en onverwachte) vormen van lezen

Heeft jouw kind moeite met lezen of gewoon geen zin in lezen? Dan kan dat best wat frustratie opleveren bij jou als ouder. Want lezen is belangrijk. De basisschool staat er bol van en als het lezen niet goed wordt getraind, treedt al snel verval op. Technisch lezen is de basis voor begrijpend lezen en begrijpend lezen is weer de basis voor heel veel andere vakken én vereisten (zoals studeren). Met andere woorden: je wil dat je kind leest.

Maar wat nu als een gewoon boek echt geen optie meer is? Gelukkig zijn er 5 alternatieve vormen van lezen. Door je daar bewust van te worden kun je een hele grote slag slaan.

 

#1 Stripboeken

Er is op veel scholen altijd discussie over het wel of niet lezen van stripboeken. En ergens is dat gek, want wie leest er nu niet graag een stripboek? De meeste kinderen vinden juist de afwisseling van plaatjes en tekst zo fijn (wat mede het succes verklaart van de gigantische hoeveelheid graphic novels).

Het is niet fout om een stripboek te lezen. Ook niet als het het enige is wat een kind leest. Want onder de streep worden er leeskilometers afgelegd. Je kind is actief aan het lezen en kan bovendien een aardige woordenschat ontwikkelen, omdat onbekende woorden als plaatje duidelijk worden gemaakt.

 

#2 Informatieve teksten

Is jouw kind niet echt een lezer van boeken? Dan heeft hij of zij ongetwijfeld andere interesses. Als ouder is het de kunst om die interesses te prikkelen. Houd je zoon of dochter van paarden? Laat dan een informatie tekst over paarden lezen. Wil je kind op hockey? Laat dan informatieve teksten over de sport lezen, zoals de regels en richtlijnen. Ook hier gaat het om de slotsom: je kind heeft zich door een grote hoeveelheid letters en woorden heen gelezen.

Wat altijd goed werkt is meer geven van de interesses die je kind heeft, hoe vreemd die soms ook zijn. Tegenwoordig heb je over van alles en nog wat boeken, zelfs over veel gespeelde computergames. Grote kans dat die boeken over Minecraft en Fortnite er in gaan als zoete koek!

 

#3 Kranten

Weet je waar ook veel letters in staan? In de krant. Laat je kind het nieuws volgen, al dan niet door een papieren of digitale versie van de krant. Zo blijft je kind goed bij, kan het overal over meepraten en leest het de nodige letters. Kranten zijn ook een mooie manier om verwijswoorden en signaalwoorden te leren kennen.

 

#4 Internetsites

Veel ouders vinden dat hun kind teveel achter een scherm zit. Dat is natuurlijk een persoonlijke mening. Maar met de juiste afwisseling hoeft dat zo gek nog niet te zijn. Wist je dat kinderen tegenwoordig een stuk beter zijn in Engels dan – pak hem beet – tien jaar terug? Komt allemaal door de Engelstalige media waar ze mee geconfronteerd worden.

Internetsites kunnen dan ook echt helpen om het lezen van je kind te verbeteren, zowel in het Engels als in het Nederlands. Sta je kind dus toe om internetsites te bezoeken.

 

#5 Netflix! Ja, echt!

We sluiten de rij af met een heel onverwachte: Netflix. Ja, met Netflix kun je je kind dwingen om te lezen. Hoe? Door een anderstalig programma op te zetten. Onderaan in beeld verschijnt vervolgens de ondertiteling. Je kind móet die nu wel lezen om het verhaal te snappen.

Het is niet verwonderlijk dat deze alternatieve leesvorm bij veel kinderen in goede aarde valt.

 

Meer tips

Wat doe jij om je kind meer leeskilometers buiten de boeken om te laten afleggen? Ik hoor het graag in een reactie!