Vriendinnen, kennissen, mijn zussen en collega’s hoor ik er allemaal over zuchten en puffen: zoonlief moet een boekverslag of wat maken voor school, maar houdt niet van lezen. Zomaar een boekverslag van het internet plukken is er niet meer bij, dus wat moet je dan? Nou, zelf ben ik een fervent lezer van young adults boeken (lekker leesbaar, herkenbaar en vaak erg spannend) en dus weet ik wel weke ya boeken voor jongens geschikt zijn. Ik deel hier een top drie van beste young adults boeken voor jongens die eigenlijk niet van lezen houden.
Wat zijn young adults boeken?
Young adults boeken zijn boeken die tussen de kinderboeken (jeugdboeken) en boeken voor volwassenen in liggen. Ze zijn bedoeld voor kinderen en jongeren vanaf 13-14 jaar, maar kunnen ook door 12-jarigen gelezen worden. In de praktijk zijn er veel volwassenen die ook erg fan zijn van dit genre. In young adults boeken komen diverse problemen aan bod die voor tieners belangrijk zijn, van zwangerschappen, verliefdheden tot de vraag wat goed en fout is.
#1 Dochter van de onderwereld, Theo-Henk Streng
Verreweg het meest spannende ya boek voor jongens, gezien het interessante thema: Nikki Verdonk is de dochter van de beruchte drugscrimineel Jaap Verdonk. Als hij op een dag wordt doodgeschoten, staat Nikki’s leven op zijn kop. Ze komt erachter wat haar vader allemaal uitspookte en moet dealen met het feit dat hij niet de man was die zij dacht dat hij was (al wist ze echt wel dat hij geen braverik was), maar tegelijkertijd moet ze vrezen voor haar veiligheid en die van haar moeder. Want haar moeder is bezig de criminele zaken door te zetten en stuit op veel verzet van onder andere rechterhand Mick Atkinson, chauffeur Gilles en diverse topcriminelen. Ook de recherche en justitie hebben geen schone handen in deze zaak. Nikki kan het niet loslaten. Ze wil antwoord op twee vragen: Wie vermoordde mijn vader? En waarom?
Theo-Henk Streng is in staat dit verhaal zeer realistisch neer te schrijven. Hoewel het meisje Nikki de hoofdpersoon is (en wat voor één!) is het voor jongens zeker een interessant en spannend boek. Je maakt kennis met de criminele onderwereld van Rotterdam, het falen van de recherche en corruptie bij justitie.
Voordeel voor jongens die echt niet van lezen houden: het is een dun boek!
Wat ik persoonlijk heel fijn vind aan dit boek is dat het rauw is, alsof de redacteur Streng alle ruimte heeft gegeven en vooral niet wilde dat hij een al te braaf boek afleverde. Want braaf is het boek allerminst, maar oprecht en realistisch des te meer. Iets wat je van lang niet alle young adults boeken kunt zeggen. Ik weet zeker dat veel meisjes zich in Nikki zullen herkennen wat taalgebruik en gedrag betreft.
#2 Geen weg terug, Elvin Post
Young adults boeken worden zelden geschreven door gevestigde auteurs. Elvin Post is een uitzondering. Naar ik begreep deed hij dit voor zijn eigen dochter. Hij schreef met “Geen weg terug” een van de beste young adults boeken die ik heb gelezen en het verhaal zal zeker ook boeiend zijn voor jongens.
Vier vriendinnen fietsen na een schoolfeest terug naar huis. Dan vinden ze, in een tunneltje, een auto. In de auto ligt een lijk en naast de auto ligt nog een lichaam waarvan ze niet goed kunnen zien of het nog leeft.
Waar drie vriendinnen eigenlijk door willen fietsen, haalt Fleur een tas tevoorschijn. Daar zit maar liefst 80.000 euro in. 20.000 euro voor ieder en daar kan Fleur – die net haar baan kwijt is geraakt – best wel wat mee.
Anna en Eva, twee van de andere hoofdpersonen, hebben hun twijfels. Maar toch nemen ze het geld mee. Waar Fleur het geld uit begint te geven, gesteund door vriendin Kim, hebben Anna en Eva zo hun eigen problemen.
Het begint pas echt uit de hand te lopen als de man die naast de auto lag, toch nog in leven blijkt en op het schoolplein opduikt. Hij is vast en zeker op zoek naar het geld, maar weet hij nog wie de vriendinnen zijn?
Een spannend boek over criminaliteit, verkeerde keuzes en hoe om te gaan met fouten. Ook groepsdruk (in een meidengroep weliswaar) speelt een belangrijke rol. Het boek kan jongens vast verrassen vanwege het interessante onderwerp en de continue vraag: wat zou jij doen in hun geval?
#3 Gegijzeld, Chinouk Thijssen
Met “Gegijzeld” won Chinouk Thijssen in 2022 de Prijs van de Jonge Jury en dat is niet voor niets. In deze dunne novelle (onder de 100 pagina’s) maken we kennis met Yasmin en Jason. Het verhaal wordt afwisselend vanuit hun perspectieven verteld. Yasmin en Jason zijn goede vrienden en uitgenodigd op een feestje van Casper. In de kapitale villa van Caspers ouders – die er uiteraard zelf niet zijn – loopt het al snel gruwelijk uit de hand. Indringers betreden de villa en houden iedereen onder schot. Wat blijkt? De vader van Casper is een bekende advocaat en de indringers hebben nog een appeltje met hem te schillen.
De voortdurende dreiging in dit verhaal (wat gaan de schutters doen?) speelt een belangrijke rol, net als de onzekerheid tussen goed en fout. Wat moeten de hoofdrolspelers doen om de situatie nog een beetje te redden?
Chinouk Thijssen is een meesteres in spannende scènes schrijven en dat bewijst ze zeker met dit korte boek.
Conclusie
Houd je zoon, neef, leerling of de zoon van je vrienden/ kennissen niet van lezen, maar moet hij wel een boekverslag maken? Dan zijn “Dochter van de onderwereld” van Theo-Henk Streng, “Geen weg terug” van Elvin Post en “Gegijzeld” van Chinouk Thijssen echte aanraders. Grote kans dat je zoon na het lezen van een van deze boeken heel anders over lezen gaat denken…